Konkurransregler gjedde

Konkurranseregler

Regler for Gjeddekonkurranse på Longum 05.06.2022

Vi blir mange båter på et lite vann, så fartsgrensen setter vi til MAX 5 KNOP! Eventuelle overskridelse av satt fartsgrense vil føre til UMIDDELBAR utkastelse fra gjeldende dags konkurranse, og man får ikke fiske mer.

Her må vi samarbeide, og en eventuell rapportering om for høy hastighet, kan kun bevises med film fra mobilkamera/lignende. Ser man en båt i "halvplan" eller mer, så VET man at dette er LANGT over 5 knop, og det vil bli opp til dommerpanelet på 2-3 pers å avgjøre om et eventuelt team diskes.


Hvilke fiske teknikker er lov under konkurransen:

- det er kun lov med 2 fiskestenger i bruk pr. båt, uansett teknikk. 

- Dorging med fler enn 2 stenger og sideparavaner er forbudt. Dette vil medføre at man blir disket fra konkurransen - dette må evt. bevises med video til dommerpanelet.

- fluefiske

- Spinnfiske/vanlig kasting

- Meiting, agne med sørv/abbor osv er forbudt i denne konkurransen.

- Ekkolodd er tillatt under konkurransen.


Måling og håndtering fisk:

- Alle båter får utdelt 2 stk målebånd
  (forklaring litt lengre ned)

- Alle båter får utdelt en nr. lapp/tagg som skal vises tydelig på bilde sammen med fisken.

- Fisk kan KUN måles på utdelt målebånd, annet målebånd vil ikke bli en gyldig innmelding.

- Lengst mulig mål på fisken gjelder, fra kjeftkant til enden på halefinne.

- ALLE tall på målematten MÅ være tydelig synlige, samt nr.lapp/tagg med team nr. MÅ være synlig på bilde for at innmelding skal gjelde (team nr. trekkes tilfeldig før start. dette er for å fjerne muligheten for juks.

- Om fisken er for breid/høy for at man kan se alle tallene, så MÅ man benytte 2 stk. målematter side om side, slik at det er mulig å se målet på fisken hele veien fra 0 cm til f.eks 86 cm. Dette er ikke ideelt, men grunnet covid, krig og leveringsproblemer på varer, så rekker vi ikke å skaffe større målebånd til alle 15 lag før konkurransen. De vi har er i utgangspunktet beregnet for litt mindre fisk, men har mål helt opp til 120cm, så de skal nok fungere.

- fisken skal være så kort tid som mulig ute av vannet, for å øke sjansen for at den overlever


Innmelding av fisk:

- Det kommer til å bli laget en privat gruppe på facebook/messanger der alle deltakere vil bli invitert på konkurransedagen. Fisk MÅ meldes inn i denne chatten for å gjelde i konkurransen.

- Ved innmelding av fisk MÅ meldingen inneholde følgende:

  *Bilde av fisken/synlige måletall/synlig team nr.lapp, med vedlagt tekst

  *Tekst skal KUN inneholde TEAM NAVN, TEAM NR. komplett navn på deltakeren som fanget fisken, og LENGDEN på fisken i centimeter.  

- Det blir opp til dommerpanel bestående av 2-3 pers. å vurdere om innmeldt fisk er gyldig eller ikke.


Hvor er det lov å fiske:
- det blir kun lov å fiske i selve longumvannet under konkurransedagen - Langsevannet nede ved lyskrysset er forbudt - øvre longum, ved Nesheim skole er forbudt.


Utstyr vi KREVER at ALLE båter må ha med seg under konkurransen:

- en EKSTRA lang nebbtang, for avkroking av fisk, dette har de billig på biltema f.eks. En leatherman er i mange tilfeller alt for kort for avkroking, om kroken sitter godt nedi gapet.

- Kraftig avbiter tang, om noen får er krok i fingeren, eller om en gjedde har satt fast kroken langt nedi gapet, i jakka di eller i evt. hov (igjen, letherman/lignende legger man hjemme, da det blir alt for veik)

- et egnet underlag å legge fisken på oppi båten under avkrokning, om dette blir nødvendig, dette kan være en søppelsekk, IKEA pose, liggeunderlag eller lignende, det som er viktig er at underlaget man legger fisken på er rent for sand/stein/kvist, i tillegg MÅ det være bløtt underlagt (ha litt vann på posen/liggeunderlaget FØR man legger fisken på) alt dette for å skåne fisken mest mulig, da vi har en C&R/ fang og slipp konkurranse.


Utstyr vi ANBEFALER at alle båter har med seg under konkurransen:

- Kuttsikkre hansker/monteringshansker/andre egnede tynne hansker for enkel håndtering av gjedde, samt godt grep på gjedda og for å unngå små sår på fingre om man skulle være uheldig å holde gjedda litt feil, eller om den spreller når man holder den "gjeldegrepet"

- Vi anbefaler at de som er usikre på håndtering av gjedde, søker på YouTube etter

"how to handle northern pike".

- Stor solid håv, med gumminett (ofte er det mye lettere å IKKE bruke hov på fisken, da den ruller seg mye, og har fort for å sette seg fast med både kroker og tenner i nettet (her kommer en kraftig avbiter tang til nytte, da man enten kan kappe litt i håven, eller klyppe en krok, så det går greit å få løst igjen, men dette med håv får være opp til hver enkelt)


Ellers Ønsker vi at alle koser seg, oppfører seg, og har en trivelig dag ute på fine Longum! :-)